Igapäevasele arvutikasutajale: tarkvara produktiivsuse tõstmiseks




Olen täheldanud, et arvutikasutajad kasutavad tihti ainult seda tarkvara, mis arvutiga kaasa tulnud. Küll aga on olemas palju häid tasuta või taskukohaseid rakendusi, mis teevad elu oluliselt lihtsamaks. Siinkohal toongi välja erinevat tarkvara, mis on mõeldud igal tasemel kasutajale ning mida ka ise igapäevaselt kasutan.

Inglise keelne versioon



PDF Xchange Viewer (vabavara / tasuline)


Väga hea vabavaraline PDF-de vaatamise ja kommenteerimise tööriist. Võtab vähem ressurssi ja oluliselt lihtsam kasutada kui Adobe Acrobat Reader. Sisaldab ka OCR (Optical character recognition - tõlkes: Optiline sümbolite tuvastus), mis on väga hea tööriist, kui skaneeritud dokumentidel on vaja teksti otsimist või kopeerimist teha. Ehk siis pildil tuntakse ära sümbolid ja tekst muutub ka arvuti jaoks tekstiks.

Lisaks saab muuta ka lehekülgede järjekorda ja neid lisada ning eemaldada. Kahjuks tasuta versioonis antud tegevusega saab tarkvara templi peale. Tasulisel versioonil on templid eemaldatud. Tasuline versioon on oluliselt odavam kui Adobe tarkvara.


Allalaadimise LINK

OneNote (koos Office toodetega. tasuline)

Mainin siinkohal OneNote-i ära, kuna tegemist küll standardse Office paketiga kaasas oleva tootega aga paljud pole sellest isegi mitte kuulnud. Tegemist väga hea märkmete tegemise vahendiga, kus saab olla eraldi "töövihik", "alamsektsioon" ja "lehed". Samuti saab seda seadistada nii, et vihikud asuvad pilves ja infot vaadata ning lisada on võimalik igal pool (telefonis, arvutis, veebilehe kaudu).
Ise kasutan poe nimekirjade tegemisest (arvutis teen, telefonis vaatan), sketšimiseks ning erinevate asjade meeles pidamiseks. Kuna võimaldab ka vihikute jagamist teistega, siis ettevõttes olen ka projektide märkmete tegemise lahendanud OneNote baasil.


Eraldi alla laadima ei pea, installeeritud koos Office paketiga.

Lightshot (vabavara)

Paljud on ehk kursis Windows sisse ehitatud sniping tooliga. Küll aga on Lightshot oluliselt võimsam tööriist. Piisab PrntScreen nupu vajutamisest klaviatuuril ning kohe saab ka lisada kommentaarid ning skeemid valitud ekraani alale ning siis see salvestada või kopeerida kohe vajaminevasse dokumenti.


Allalaadimise LINK

Autodesk SketchBook (vabavara / tasuline)

Tegemist siis suhteliselt lihtsa programmiga, mis on mõeldud ideede sketšimiseks või siis piltide muutmiseks. Ise kasutan tihti erinevate ideede visandamiseks nii isiklikus kui töö elus. Väga hea vahend selleks, et võtta seadme pilt ja siis erinevaid kontseptsioone läbi käia. Olemas sümmeetria, kihtide, pintslite, pildiseeria jms tööriistad
Võimalik installeerida nii windows desktop rakendusena kui ka app windows 10, android ning iOS jaoks. Tunnistab ka digitaalseid sketšimise töölaudu.


Allalaadimise LINK

NirCMD (vabavara)

Tegelikult siinkohal, ma ei tahagi nii väga seda tarkvara ennast kiita, vaid pigem seda, et tänu sellele tarkvarale sain tegumiribale heli väljundi kiirmuutmise nupud. Seadistamine tundub keeruline aga tegelikult on see seda väärt. Alloleval pildil on näiteks 4 ikooni (kõlarid, sini-hamba kõrvaklapid, kodukino, tavalised kõrvaklapid) Vajalik just neile, kes tihti vahetavad heli väljundit.


Seadistamise õpetuse LINK 
Allalaadimise LINK (lehe allosas)


AudioSwitcher (vabavara)

Samuti väga hea tööriist heli väljundi kiireks vahetamiseks. Suures osas muudab NirCMD lahenduse vananenuks. Endale meeldib kiirikoonidelt rohkem vahetada, seepärast olen ka NirCMD kasutusse jätnud. Võimaldab lihtsalt määrata ka default väljundeid ja sisendeid ning lisada ka kiirklahvid nende muutmiseks.


Allalaadimise LINK


CheVolume (tasuline)

Võimaldab erinevate rakenduste vahel valida erinevaid heliväljundeid. Pole kõige stabiilsem programm aga kui nüansidest aru saada, toimib päris hästi. Kasulik, kui üks inimene tahab muusikat kuulata ja teine näiteks arvutiga ühendatud telekast filmi vaadata.
Samas on programme, mida ei ole võimalik default kanalist ümber suunata, näiteks chrome ja internet explorer. Samas firefox on võimalik eraldi kanalisse suunata. Aitab ka see, kui default panna see, mida eraldi suunata ei saa ja siis suunata see, mida saab.


Allalaadimise LINK


MyTube (tasuline)

Kuna tihti meeldib muusikat kuulata Youtubeist. Küll aga interneti aknas kogu aeg YouTube lahti hoida on suhteliselt tülikas, siis otsisin rakendust, mis selle probleemi lahendaks. Eelnev MyTube versioon meeldis rohkem kui praegune, kuna seal oli lisaks fullscreen võimalusele ka Full Window Mode. Võtsin ühendust arendajaga, ning lubati, et järgmises versioonis saab jälle täisaknas videosid vaadata ... Elame-Näeme.



Allalaadimise LINK


S-Math (vabavara)

Väga hea vabavaraline programm erinevate matemaatiliste ülesannete lahendamiseks. Vajadusel ka hea lihtne teha väljalõiked ning lisada siis juba Wordi dokumenti. Põhjus miks eelistada näiteks excelile on ka see, et valemid ning ühikud on nähtavad


Allalaadimise LINK

Siinkohal ka väike küsitlus, et mis tarkvara eelkõige huvi pakkus

Kommentaarid

  1. Onenote asemel kasutan Keepi, pole nii kohmakas. LightShot paistab hea leid olema, muu on endale marginaalne. Muusikakogu on Google Musicus, Youtubes niiehknaa kõike ei leia, mida kuulan.

    VastaKustuta
  2. Julgen väita, et OneNote on ka täiesti tasuta saadaval. Soovitan vaadata ka GreenShot nimelist programmi.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Esimene Blogi

One thing leads to another.